Kolejny raz wracam do bloga po dłuższej przerwie. Takie przerwy się zdarzają i pewnie zdarzać się będą, gdyż systematyczność nie jest moją mocną stroną, ale gdy już najdzie mnie ochota na przygotowywanie przepisów i robienie zdjęć, chętnie aktualizuję missberry.pl z myślą, że może ktoś z odwiedzających wykorzysta nowy przepis 🙂
Dzisiaj prezentuję przepis na pikantny makaron penne z papryczką chili, kaparami i konserwowymi ziarnami zielonego pieprzu. Wyraziste, pikantne danie, które przyrządzicie w 20 minut. Bardzo proste w przygotowaniu, a smakuje znakomicie.
Penne z chili, kaparami i zielonym pieprzem
Porcje 4
Składniki
- 300 g makaronu penne
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki konserwowych ziaren zielonego pieprzu
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka cukru
- starty parmezan
- sól pieprz
Przepis
- Makaron ugotować al'dente.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać rozgnieciony czosnek oraz papryczkę chili pokrojoną w drobne plasterki. Chwilkę podsmażyć.
- Dodać przecier pomidorowy, kapary, ziarna zielonego pieprzu.
- Doprawić solą, pieprzem i łyżką cukru i gotować przez około 10 minut.
- Makaron polać sosem, posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią. Smacznego!