Rewelacyjny przepis na kolejne wspaniałe słodkości, idealne na śniadanie. Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru. Zdrowe placki w stylu pancakes smażone na oleju kokosowym z bananem, jabłkiem, płatkami owsianymi. Świetny pomysł na słodkie śniadanie i sprawdzony przepis.

Placuszki te są naprawdę proste w przygotowaniu i w przeciwieństwie do niektórych przepisów w internecie – nie rozpadają się na patelni. Bez dodatku cukru ani słodzika pancakes zawdzięczają swoją słodycz owocom (banan i jabłko). Dzięki dodatkowi jabłka i cynamonu placuszki w smaku przypominają szarlotkę.

Z przepisu wychodzi 6 placuszków szarlotkowych, co powinno wystarczyć na śniadanie dla dwóch osób – po 3 placuszki na osobę. Jeden pancake to około 100 kcal – nie przesadzałabym więc z polewaniem go miodem czy masłem orzechowym.

Przepis na Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru znajdziecie poniżej.

Szarlotkowe placuszki

Drukuj

Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
W sumie 30 minutes
Porcje 6 placuszków
Calories 100kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki płatków owsianych 50 g
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Przepis

  • Banan obrać, pokroić na kawałki i dokładnie rozgnieść widelcem na desce do krojenia do uzyskania papkowatej konsystencji. Dodać do plastikowej miski.
  • Jabłko przekroić na pół - wyciąć środek i wyrzucić, a resztę zetrzeć na tarce. Dodać do miski.
  • Dodać 2 jajka i wymieszać z rozgniecionym bananem i startym jabłkiem.
  • Płatki owsiane zmiksować w blenderze na mąkę i przesypać do miski.
  • Dodać cynamon oraz szczyptę soli i całość wymieszać do połączenia.
  • Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i łyżką wyłożyć masę placuszkową formując okrągłe równe placuszki. Smażyć przez 2-3 minuty z dwóch stron.
  • Powtórzyć smażenie z reszty masy placuszkowej.
  • Najlepiej smakują jeszcze na ciepło. Smacznego!

Placuszki szarlotkowePlacuszki szarlotkowe

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!