Rewelacyjny przepis na kolejne wspaniałe słodkości, idealne na śniadanie. Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru. Zdrowe placki w stylu pancakes smażone na oleju kokosowym z bananem, jabłkiem, płatkami owsianymi. Świetny pomysł na słodkie śniadanie i sprawdzony przepis.
Placuszki te są naprawdę proste w przygotowaniu i w przeciwieństwie do niektórych przepisów w internecie – nie rozpadają się na patelni. Bez dodatku cukru ani słodzika pancakes zawdzięczają swoją słodycz owocom (banan i jabłko). Dzięki dodatkowi jabłka i cynamonu placuszki w smaku przypominają szarlotkę.
Z przepisu wychodzi 6 placuszków szarlotkowych, co powinno wystarczyć na śniadanie dla dwóch osób – po 3 placuszki na osobę. Jeden pancake to około 100 kcal – nie przesadzałabym więc z polewaniem go miodem czy masłem orzechowym.
Przepis na Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru znajdziecie poniżej.
Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru
Składniki
- 1 banan
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 1/3 szklanki płatków owsianych 50 g
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przepis
- Banan obrać, pokroić na kawałki i dokładnie rozgnieść widelcem na desce do krojenia do uzyskania papkowatej konsystencji. Dodać do plastikowej miski.
- Jabłko przekroić na pół - wyciąć środek i wyrzucić, a resztę zetrzeć na tarce. Dodać do miski.
- Dodać 2 jajka i wymieszać z rozgniecionym bananem i startym jabłkiem.
- Płatki owsiane zmiksować w blenderze na mąkę i przesypać do miski.
- Dodać cynamon oraz szczyptę soli i całość wymieszać do połączenia.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i łyżką wyłożyć masę placuszkową formując okrągłe równe placuszki. Smażyć przez 2-3 minuty z dwóch stron.
- Powtórzyć smażenie z reszty masy placuszkowej.
- Najlepiej smakują jeszcze na ciepło. Smacznego!
1 komentarz do “Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru”