Przyznaję się bez bicia, że nie jestem wielką fanką ryb. Chociaż chciałabym żeby było inaczej, najbardziej lubię ryby… na surowo w postaci sashimi. Lubię również wędzoną makrelę czy wędzonego jesiotra (moje ostatnie odkrycie!). Ale oprócz tego nie jadam ich tak dużo jak powinnam.

Niedawno jednak w pewnej restauracji we Wrocławiu natknęłam się na pyszne danie z dorszem i postanowiłam zrobić coś podobnego w domu. Dzisiaj na blogu przepis na bardzo zdrowe danie – polędwica z dorsza ugotowana na parze wraz z warzywami i słodko-słonym sosem na bazie sosu sojowego, czosnku i imbiru. Spróbujcie przygotować to w domu!

Czy trzeba Was jeszcze przekonywać? Danie to jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Polędwicę z dorsza gotujemy na parze tylko 8-10 minut, reszta to podsmażenie cebulki i przygotowanie warzyw. To znaczy obiad w 30 minut!

Przepis na polędwicę z dorsza na parze znajdziecie poniżej.

Drukuj

Polędwica z dorsza na parze

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 2
Autor Miss Berry

Składniki

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • orzeszki ziemne
  • świeża kolendra
  • 1 duży ogórek

Sos

  • 50 g sosu sojowego
  • 100 g bulionu
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

Przepis

Przygotować sos:

  • Wszystkie składniki czyli sos sojowy, bulion, sos ostrygowy, sos rybny i miód umieścić w rondelku i doprowadzić do zagotowania w rondelku.
  • Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka.
  • Imbir pokroić w cieniutkie płaty i również dodać do rondelka.
  • Gotować na małym ogniu czasem mieszając około 5-7 minut.
  • Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, zagotować, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

Przygotować rybę

  • Polędwicę z dorsza pokroić na dwa kawałki.
  • Gotować na parze przez 8-10 minut.
  • Czerwoną cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju ryżowym.
  • Orzeszki ziemne uprażyć na patelni i posiekać.
  • Ogórek obrać obieraczką typu julienne w cieniutkie paski.
  • Podać danie: ogórek ułożyć na talerzu, na nim położyć polędwicę z dorsza, polać obficie sosem, na górze ułożyć smażoną czerwoną cebulę i posiekane orzeszki ziemne.
  • Przyozdobić świeżą kolendrą. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!