Przyznaję się bez bicia, że nie jestem wielką fanką ryb. Chociaż chciałabym żeby było inaczej, najbardziej lubię ryby… na surowo w postaci sashimi. Lubię również wędzoną makrelę czy wędzonego jesiotra (moje ostatnie odkrycie!). Ale oprócz tego nie jadam ich tak dużo jak powinnam.

Niedawno jednak w pewnej restauracji we Wrocławiu natknęłam się na pyszne danie z dorszem i postanowiłam zrobić coś podobnego w domu. Dzisiaj na blogu przepis na bardzo zdrowe danie – polędwica z dorsza ugotowana na parze wraz z warzywami i słodko-słonym sosem na bazie sosu sojowego, czosnku i imbiru. Spróbujcie przygotować to w domu!

Czy trzeba Was jeszcze przekonywać? Danie to jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Polędwicę z dorsza gotujemy na parze tylko 8-10 minut, reszta to podsmażenie cebulki i przygotowanie warzyw. To znaczy obiad w 30 minut!

Przepis na polędwicę z dorsza na parze znajdziecie poniżej.

Polędwica z dorsza na parze
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • 300 g polędwicy z dorsza
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • orzeszki ziemne
  • świeża kolendra
  • 1 duży ogórek
Sos
  • 50 g sosu sojowego
  • 100 g bulionu
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Przygotowanie
Przygotować sos:
  1. Wszystkie składniki czyli sos sojowy, bulion, sos ostrygowy, sos rybny i miód umieścić w rondelku i doprowadzić do zagotowania w rondelku.
  2. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka.
  3. Imbir pokroić w cieniutkie płaty i również dodać do rondelka.
  4. Gotować na małym ogniu czasem mieszając około 5-7 minut.
  5. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, zagotować, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.
Przygotować rybę
  1. Polędwicę z dorsza pokroić na dwa kawałki.
  2. Gotować na parze przez 8-10 minut.
  3. Czerwoną cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju ryżowym.
  4. Orzeszki ziemne uprażyć na patelni i posiekać.
  5. Ogórek obrać obieraczką typu julienne w cieniutkie paski.
  6. Podać danie: ogórek ułożyć na talerzu, na nim położyć polędwicę z dorsza, polać obficie sosem, na górze ułożyć smażoną czerwoną cebulę i posiekane orzeszki ziemne.
  7. Przyozdobić świeżą kolendrą. Smacznego!