Przyznaję się bez bicia, że nie jestem wielką fanką ryb. Chociaż chciałabym żeby było inaczej, najbardziej lubię ryby… na surowo w postaci sashimi. Lubię również wędzoną makrelę czy wędzonego jesiotra (moje ostatnie odkrycie!). Ale oprócz tego nie jadam ich tak dużo jak powinnam.
Niedawno jednak w pewnej restauracji we Wrocławiu natknęłam się na pyszne danie z dorszem i postanowiłam zrobić coś podobnego w domu. Dzisiaj na blogu przepis na bardzo zdrowe danie – polędwica z dorsza ugotowana na parze wraz z warzywami i słodko-słonym sosem na bazie sosu sojowego, czosnku i imbiru. Spróbujcie przygotować to w domu!
Czy trzeba Was jeszcze przekonywać? Danie to jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Polędwicę z dorsza gotujemy na parze tylko 8-10 minut, reszta to podsmażenie cebulki i przygotowanie warzyw. To znaczy obiad w 30 minut!
Przepis na polędwicę z dorsza na parze znajdziecie poniżej.
Polędwica z dorsza na parze
Składniki
- 300 g polędwicy z dorsza
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju ryżowego
- orzeszki ziemne
- świeża kolendra
- 1 duży ogórek
Sos
- 50 g sosu sojowego
- 100 g bulionu
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Przepis
Przygotować sos:
- Wszystkie składniki czyli sos sojowy, bulion, sos ostrygowy, sos rybny i miód umieścić w rondelku i doprowadzić do zagotowania w rondelku.
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka.
- Imbir pokroić w cieniutkie płaty i również dodać do rondelka.
- Gotować na małym ogniu czasem mieszając około 5-7 minut.
- Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, zagotować, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.
Przygotować rybę
- Polędwicę z dorsza pokroić na dwa kawałki.
- Gotować na parze przez 8-10 minut.
- Czerwoną cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju ryżowym.
- Orzeszki ziemne uprażyć na patelni i posiekać.
- Ogórek obrać obieraczką typu julienne w cieniutkie paski.
- Podać danie: ogórek ułożyć na talerzu, na nim położyć polędwicę z dorsza, polać obficie sosem, na górze ułożyć smażoną czerwoną cebulę i posiekane orzeszki ziemne.
- Przyozdobić świeżą kolendrą. Smacznego!