Sałatka szopska jest jedną z moich ulubionych sałatek. Pyszne połączenie ogórka, papryki i pomidorów z dobrej jakości owczym serem i lekko słodkim sosem na bazie octu sprawia, że mogłabym ją jeść non stop chociaż nie jestem typem 'sałatkowym’. Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty i zajmuje niewiele czasu. Warto zadbać o to, aby zdobyć dobrej jakości owczy ser typu bułgarskiego, ponieważ jest to podstawa w tej sałatce. Zapraszam także do zapoznania się z innymi przepisami na Sałatki, które znajdują się na moim blogu.
Sałatka szopska – przepis znajdziecie poniżej.
Sałatka szopska
Porcje 2
Składniki
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 duży ogórek
- 150 g sera owczego typu bułgarskiego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- sól pieprz
Przepis
- Paprykę, pomidory i ogórek pokroić w kostkę.
- Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
- W szklance przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek z octem, doprawić solą i pieprzem.
- Przygotowane warzywa przełożyć do miski, wlać sos i całość wymieszać.
- Ser owczy zetrzeć na tarce bezpośrednio na sałatkę. Smacznego!