Świetny pomysł na lunch, który można zabrać do szkoły czy do pracy. Jeśli nie posiadamy odpowiedniego pudełka na lunch, możemy posłużyć się czymś, co wszyscy mamy w domu – pustym słoikiem.
Sałatka zapakowana w słoik jest bardzo wygodna, a do tego wygląda przeuroczo 🙂
Sałatka w słoiku – przepis poniżej.
Sałatka w słoiku - śródziemnomorska
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 1
Składniki
- 1 duży słoik
- pół kulki mozzarelli
- garść pomidorków koktajlowych
- ⅓ ogórka
- garść czarnych oliwek
- 2 łyżki nasion dyni
- mix sałat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
- Mozzarellę pokroić w kosteczkę, pomidorki koktajlowe przepołowić, ogórek pokroić w kostkę lub półokręgi.
- Układać składniki w słoiku po kolei: mozzarella, pomidory, ogórek, oliwki, pestki dyni, mix sałat.
- W osobnym naczyniu wymieszać do połączenia oliwę z oliwek z octem winnym i łyżeczką miodu. Powstały sos wlać do słoika.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 387 g Kalorie: 575 kcal Tłuszcze: 44,9 g Węglowodany: 24,1 g Błonnik: 4,8 g Białko: 24,8 g
W przypadku wersji Paleo – nie dodajemy mozzarelli 🙂