Dawno nie jadłam tak pysznej sałatki. Słodkie pieczone buraki, żurawina, a do tego ostry ser pleśniowy. Idealne połączenie kontrastujących ze sobą smaków oraz chrupiąca konsystencja jarmużu sprawiają, że ta sałatka znajduje się na samej górze listy moich ulubionych sałatek. Koniecznie spróbujcie zrobić ją w domu! Sałatka z jarmużem, burakiem i serem pleśniowym jest tak pyszna, że nie potrzebuje nawet żadnego sosu – wystarczy skropić ją odrobiną oliwy.
Przepis na Sałatkę z jarmużem, burakiem i serem pleśniowym znajdziecie poniżej.
Sałatka z jarmużem, burakiem i serem pleśniowym
Porcje 2
Kalorie 256kcal
Składniki
- 2-3 pęczki jarmużu
- 2 buraki
- 50 g sera pleśniowego blue cheese
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka suszonych jagód
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przepis
- Buraki porządnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez około godzinę.
- Jarmuż umyć, liście oderwać od łodygi i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz.
- Przestudzone buraki pokroić na plasterki i ułożyć na jarmużu.
- Dodać rozdrobiony ser pleśniowy, suszoną żurawinę i jagody.
- Skropić łyżką oliwy z oliwek. Smacznego!
Bardzo efektowne i zdrowe danie, super!