Poznajecie to warzywo? Pak choi to kapusta chińska, często serwowana jako przystawka lub składnik dania głównego. Idealnym sposobem podania pak choi jest podsmażenie jej w woku z odrobiną sosu sojowego, ostrygowego i czosnku. Niebo w gębie!
Przepis na Smażoną kapustę Pak Choi poniżej.
Smażona kapusta Pak Choi
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 2
Składniki
- 8 główek kapusty chińskiej Pak Choi
- łyżka oleju ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie
- Kapustę pak choi umyć.
- Na patelni lub w woku rozgrzać olej ryżowy i dodać pak choi.
- Smażyć około 6-10 minut często mieszając, tak aby wierzchnie liście kapusty były usmażone, a środek miękki i nie łykowaty.
- Pod koniec smażenia dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, sos ostrygowy, sos sojowy i dobrze wymieszać.
- Przed podaniem posypać sezamem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 370 g Kalorie: 93 kcal Tłuszcze: 5,5 g Węglowodany: 11,9 g Błonnik: 6,7 g Białko: 5,6 g