W letnie upały raczej nie mam ochoty na ciężkie, gorące dania. Idealną przekąską są wtedy zdrowe spring rolls, czyli świeże sajgonki z mango, makaronem ryżowym i warzywami. Na blogu znajdziecie już inny przepis na sajgonki – Summer rolls z sosem orzechowo-imbirowym. Poprzedni przepis jest bardzo podobny, jednak w swoim składzie ma kurczaka. Dzisiejsze spring rollsy są kompletnie wegetariańskie, zamiast kurczaka lub krewetek znajdziecie w nim mango. Bardzo lekkie i świeże, idealne na upalne wieczory.
Przepis na Spring rolls z mango znajdziecie poniżej.
Spring rolls z mango
Porcje 6 sajgonek
Składniki
- 60 g makaronu ryżowego vermicelli
- 50 g papieru ryżowego
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 ogórka
- 1/3 marchewki
- kiełki fasoli mung
- kolendra
- mięta
Przepis
- Makaron ryżowy gotować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Odcedzić i odstawić na bok.
- Czerwoną paprykę, ogórek i marchewkę pokroić na cieniutkie paseczki.
- Przygotować kiełki fasoli mung, świeżą kolendrę i miętę.
- Zawijać sajgonki jedną po drugiej wykonując następujące kroki:
- Papier ryżowy namoczyć w odrobinie zimnej wody na płaskim talerzu przez około 5-10 sekund aż lekko zmięknie.
- Następnie przełożyć papier na suchy talerz i na nim zwijać sajgonkę - na środku papieru ułożyć odrobinę makaronu ryżowego, pasków papryki, ogórka, marchewki, kiełki fasoli mung, posiekaną kolendrę i miętę.
- Najpierw zawinąć boki papieru do środka, a następnie zwinąć sajgonkę jak rolkę.
- Odstawić na talerz i powtórzyć z resztą papieru ryżowego.
- Podawać z sosem orzechowo-imbirowym. Smacznego!