Dzisiaj na blogu ląduje przepis na tajską sałatkę z kurczakiem. Można powiedzieć, że tajska sałatka z kurczakiem jest dość specyficzna, ponieważ zawiera więcej mięsa niż jakichkolwiek warzyw. Pomimo tej nieścisłości, danie to nazywane jest sałatką we wszystkich tajskich restauracjach.

W przepisie przeplatają się moje ulubione smaki – mamy tu mięso z kurczaka nasycone aromatem trawy cytrynowej i liści limonki kaffir, słodko-słony sos na bazie sosu rybnego i cukru, kwaśną limonkę, ostre chili i czerwoną cebulę, a także wspaniałe zioła – tajską bazylię oraz przełamującą inne smaki miętę. Sałatkę posypujemy posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi, co świetnie dopełnia całość. Ja lubię dodatkowo polać tę sałatkę porządną ilością domowego oleju chili 🙂

Tajska sałatka z kurczakiem – przepis znajdziecie poniżej.

Drukuj

Tajska sałatka z kurczakiem

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
W sumie 25 minutes
Porcje 2
Autor Miss Berry

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 liście kaffiru
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • kilka liści sałaty
  • tajska bazylia
  • mięta
  • orzeszki ziemne prażone

Przepis

  • Piersi z kurczaka zmielić w maszynce.
  • Trawę cytrynową obrać i posiekać jej ostatnie 2 cm.
  • Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
  • Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną trawę cytrynową oraz liście kaffiru.
  • Po chwili dodać zmielonego kurczaka i 2 łyżki sosu sojowego, podsmażyć ciągle mieszając przez około 5-7 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.
  • Na patelnię do kurczaka dodać pokrojoną czerwoną cebulę i posiekaną papryczkę chili, wyłączyć ogień i kilka razy przemieszać.
  • W osobnym rondelku rozgrzać sos rybny z 1 łyżką cukru i sokiem z limonki.
  • Podgrzewać do rozpuszczenia, a następnie sos przelać do patelni z kurczakiem i zawartość przenieść do miski.
  • Dodać pokrojone liście sałaty, garść pokrojonej tajskiej bazylii i kilka listków mięty, wykończyć posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  • Podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!