Dzisiaj na blogu ląduje przepis na tajską sałatkę z kurczakiem. Można powiedzieć, że tajska sałatka z kurczakiem jest dość specyficzna, ponieważ zawiera więcej mięsa niż jakichkolwiek warzyw. Pomimo tej nieścisłości, danie to nazywane jest sałatką we wszystkich tajskich restauracjach.
W przepisie przeplatają się moje ulubione smaki – mamy tu mięso z kurczaka nasycone aromatem trawy cytrynowej i liści limonki kaffir, słodko-słony sos na bazie sosu rybnego i cukru, kwaśną limonkę, ostre chili i czerwoną cebulę, a także wspaniałe zioła – tajską bazylię oraz przełamującą inne smaki miętę. Sałatkę posypujemy posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi, co świetnie dopełnia całość. Ja lubię dodatkowo polać tę sałatkę porządną ilością domowego oleju chili 🙂
Tajska sałatka z kurczakiem – przepis znajdziecie poniżej.
Tajska sałatka z kurczakiem
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 liście kaffiru
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- kilka liści sałaty
- tajska bazylia
- mięta
- orzeszki ziemne prażone
Przepis
- Piersi z kurczaka zmielić w maszynce.
- Trawę cytrynową obrać i posiekać jej ostatnie 2 cm.
- Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną trawę cytrynową oraz liście kaffiru.
- Po chwili dodać zmielonego kurczaka i 2 łyżki sosu sojowego, podsmażyć ciągle mieszając przez około 5-7 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.
- Na patelnię do kurczaka dodać pokrojoną czerwoną cebulę i posiekaną papryczkę chili, wyłączyć ogień i kilka razy przemieszać.
- W osobnym rondelku rozgrzać sos rybny z 1 łyżką cukru i sokiem z limonki.
- Podgrzewać do rozpuszczenia, a następnie sos przelać do patelni z kurczakiem i zawartość przenieść do miski.
- Dodać pokrojone liście sałaty, garść pokrojonej tajskiej bazylii i kilka listków mięty, wykończyć posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
- Podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!