Przepis na przepyszne Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone. Tutaj akurat z wykorzystaniem zwykłego ciasto z mąki pszennej, jednak śmiało można zastąpić je kruchym migdałowym spodem z przepisu na Tartę z malinami paleo z kremem kokosowym.
Tartaletki z dodatkiem przepysznego kremu z bitej śmietanki i mascarpone smakują przepysznie. Idealnie nadają się na różnego rodzaju przyjęcia czy też deser bez okazji.
Przepis na Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone poniżej.
Jak widać u mnie tartaletki delikatnie się 'przyjarały’, ale nie przeszkodziło mi to w zrobieniu zdjęć 🙂 Jeśli będziemy przestrzegać czasu pieczenia, nic takiego nie powinno mieć miejsca, to tylko moje roztrzepanie! 🙂
Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone
Składniki
Spód tarty
- 180 g mąki pszennej
- 40 g kakao do pieczenia
- 90 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
Krem mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 125 g świeżych malin
- garść migdałów
Przepis
- Przygotować ciasto na spód tarty: w misce wymieszać mąkę z kakao i cukrem pudrem. Dodać posiekane zimne masło, 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm. Formy na tartaletki wysmarować masłem i wyłożyć kruchym ciastem. Odkrajać nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędzi formy na tartaletkę. Nakłuć spód ciasta widelcem, aby powietrze nie zebrało się pod ciastem podczas pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Przygotować krem mascarpone: w misce ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać krem mascarpone i wymieszać.
- Tartaletki napełnić kremem mascarpone i udekorować malinami i posiekanymi migdałami. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Cudownie się prezentują, aż żal jeść takich piękności 🙂