Dzisiaj publikuję moje ostatnie odkrycie – przepyszne kokosowe krewetki. Zamiast zwykłej panierki panko, lub tempury spróbujcie krewetek w delikatnym okryciu z wiórków kokosowych. Smażone dodatkowo na oleju kokosowym lub ryżowym, z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego lub słodkiego sosu chili, tworzą przepyszną przekąskę!

Przepis na Kokosowe krewetki paleo znajdziecie poniżej.

Kokosowe krewetki paleo

Kokosowe krewetki paleo
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • ok. 25 krewetek black tiger (ugotowane, obrane, z ogonkami)
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko
  • olej ryżowy lub kokosowy
Przygotowanie
  1. Ugotowane krewetki z ogonkami wysuszyć na papierowym ręczniku.
  2. W jednej misce roztrzepać jajko, do drugiej dodać wiórki kokosowe ze słodką papryką oraz szczyptą soli i pieprzu.
  3. Osuszoną krewetkę zanurzyć w misce z jajkiem, a następnie obtoczyć w misce z wiórkami kokosowymi. Postąpić tak ze wszystkimi krewetkami.
  4. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej ryżowy lub kokosowy, tak aby pokrył całą powierzchnię patelni na głębokość około 0,5 cm.
  5. Krewetki smażyć partiami na średnim ogniu, dosłownie 30 sekund-1 minutę z każdej strony.
  6. Przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  7. Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 136 g (porcja) Kalorie: 280 kcal Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 3,5 g Błonnik: 2 g Białko: 25 g

 

blogus