Przepis na makaron penne z łososiem, szpinakiem i szparagami. Bardzo smaczne danie idealne na obiad lub kolację. Rozpływający się w ustach łosoś z odrobiną czosnku i masła w połączeniu z makaronem penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i zielonymi szparagi to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie sami!

Przepis na Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami znajdziecie poniżej.

blog2

Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 250 g makaronu penne
  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 pęk zielonych szparagów
  • 30 g sera grana padano lub parmezanu
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Filet z łososia umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem, wycisnąć jeden ząbek czosnku i obłożyć 2 łyżkami masła.
  3. Piec w 180 C przez 20-25 minut.
  4. Szparagi pokroić na kawałki odłamując wcześniej zdrewniałe końce.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekany ząbek czosnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  6. Dodać 2 garści świeżego szpinaku, zielone szparagi, śmietankę i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
  7. Dodać starty ser grana padano lub parmezan i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Makaron penne polać sosem szpinakowym ze szparagami, dodać upieczonego łososia i posypać posiekaną bazylią. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 300 g Kalorie: 448 kcal Tłuszcze: 28,3 g Węglowodany: 25,7 g Błonnik: 3,68 g Białko: 24,8 g