Każdy wie o tym, że ryby są zdrowe. Jest jednak mnóstwo osób, które za nimi nie przepadają. Sama nie należę do ich wielkich fanów, jednak staram się jeść ryby i owoce morza co najmniej raz w tygodniu. Dzisiaj dodaję bardzo prosty przepis – pieczony łosoś z dodatkiem bazylii. Ja podałam go z zielonymi szparagami, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami.

Wiecie o czym sobie pomyślałam patrząc na ten przepis?
Że to jest właśnie super w diecie Paleo – wybór potraw jest ogromny. W przyrządzaniu posiłków nie trzeba wcale ograniczać się do krótkiej listy dozwolonych składników. Wcale nie trzeba szukać wymyślnych paleo przepisów, wystarczy wyeliminować węglowodany z naszych ulubionych potraw. Prosty przepis na pieczonego łososia z bazylią nie zawiera dużej ilości węglowodanów – pochodzą one tylko z warzyw, które są ‚w porządku’ i jak najbardziej powinniśmy je jeść. Ewentualnie można byłoby zastąpić ziemniaki większą ilością innych warzyw, i potrawa wcale by na tym nie ucierpiała.

Często słysząc słowo dieta, myślimy o bardzo restrykcyjnych regułach, lecz Paleo jest zupełnie inne. Wystarczy tylko przestać zapychać się produktami takimi jak makarony, ryż, pieczywo, itd. A bez tego da się żyć! Trzeba zastąpić to warzywami 🙂 A może piszę tak po prostu dlatego, bo jestem do takiej diety przyzwyczajona… Kto wie 😉

Dieta paleo robi się w Polsce coraz bardziej popularna. Mam w planach posty, w których wyjaśnię czym dla mnie jest ta dieta i jak u mnie ona przebiegła.

A tymczasem zapraszam do przepisu poniżej: Pieczony Łosoś z Dodatkiem Bazylii.

Pieczony Łosoś z Bazylią

Pieczony Łosoś z Dodatkiem Bazylii
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
Łosoś
  • 2 filety z łososia (po 200 g każdy)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bazylii
  • sól himalajska, czarny pieprz
Warzywa
  • 150 g zielonych szparagów
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g młodych ziemniaków
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 C.
  2. Ugotować warzywa: młode ziemniaki, zielone szparagi i fasolkę szparagową.
  3. Przygotować łososia: filety wyłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej, posmarować masłem, dobrze posypać suszoną bazylią, solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową.
  4. Włożyć do piekarnika i piec przez 15-20 minut.
  5. Łososia podawać z ugotowanymi warzywami. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 485 g Kalorie: 657 kcal Tłuszcze: 41,1 g Węglowodany: 32,4 g Błonnik: 6,1 g Białko: 45,7 g

zdjecie2