Dawno nie jadłam tak pysznej sałatki. Słodkie pieczone buraki, żurawina, a do tego ostry ser pleśniowy. Idealne połączenie kontrastujących ze sobą smaków oraz chrupiąca konsystencja jarmużu sprawiają, że ta sałatka znajduje się na samej górze listy moich ulubionych sałatek. Koniecznie spróbujcie zrobić ją w domu! Sałatka z jarmużem, burakiem i serem pleśniowym jest tak pyszna, że nie potrzebuje nawet żadnego sosu – wystarczy skropić ją odrobiną oliwy.

Przepis na Sałatkę z jarmużem, burakiem i serem pleśniowym znajdziecie poniżej.

Sałatka z jarmużem, burakiem i serem pleśniowym

Sałatka z jarmużem, burakiem i serem pleśniowym
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • 2-3 pęczki jarmużu
  • 2 buraki
  • 50 g sera pleśniowego (blue cheese)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka suszonych jagód
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Buraki porządnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez około godzinę.
  2. Jarmuż umyć, liście oderwać od łodygi i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz.
  3. Przestudzone buraki pokroić na plasterki i ułożyć na jarmużu.
  4. Dodać rozdrobiony ser pleśniowy, suszoną żurawinę i jagody.
  5. Skropić łyżką oliwy z oliwek. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 230 g Kalorie: 256 kcal Tłuszcze: 12,9 g Węglowodany: 28,6 g Błonnik: 5,9 g Białko: 9 g

Sałatka z jarmużem, burakiem i serem pleśniowymSałatka z jarmużem, burakiem i serem pleśniowym