Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Szczególnie Zupę Grzybową. Zazwyczaj więc cały garnek znika w jeden dzień 🙂 Ciężko jest się oprzeć by nie wziąć kolejnej rozgrzewającej porcji tej pysznej zupki.

Niestety w tym momencie nie mam dostępu do świeżych grzybów. W Danii, a przynajmniej w Kopenhadze, ciężko jest dostać prawdziwe grzyby. Sprzedają tutaj tylko suszone mieszanki, a świeże można spotkać tylko pieczarki importowane z Polski 😉

Przepis na Zupę z Suszonych Grzybów poniżej.

Zupa Grzybowa
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwków)
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1,5 litra wody lub bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Pieczarki pokroić w plasterki.
  2. W średniej wielkości garnku rozgrzać masło i lekko podsmażyć pieczarki. Zalać wodą lub bulionem. Dodać suszone grzyby.
  3. Marchewki, pietruszki i ziemniaka obrać i pokroić w plasterki, dodać do garnka.
  4. Zupę doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Zahartować śmietanę – w szklance wymieszać 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami zupy i całość dodać do garnka. Gotować kolejne 10 minut.
  6. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 410 g Kalorie: 47 kcal Tłuszcze: 2,3 g Węglowodany: 7 g Błonnik: 2,1 g Białko: 1,7 g

Zupa Grzybowa