Wieprzowina Char Siu jest często określana jako chińska wieprzowina barbeque. Char Siu to bardzo popularny chiński sposób przygotowywania pieczonego mięsa. Polega on na długim marynowaniu mięsa w intensywnej, lekko słodkiej marynacie na bazie sosu sojowego, hoisin i kilku innych składników, a następnie pieczeniu go i smarowaniu glazurą. Tego typu wieprzowina podawana jest jako danie główne, ale może też być dodatkiem do wielu innych potraw, między innymi zup.

Sama uwielbiam wieprzowinę Char Siu, pokrojoną w cienkie plasterki i dodaną do intensywnego wywaru w towarzystwie zielonych warzyw i kiełków fasoli mung. Wieprzowinę Char Siu, można dodać również do popularnych chińskich bułeczek przygotowywanych na parze – Char Siu Bao. Na moim blogu znajdziecie przepis na filipińską wersję Char Siu Bao, zwaną Siopao Asado, w której spokojnie zamiast kurczaka możecie użyć wcześniej przygotowanego Char Siu.

Char Siu charakteryzuje się intensywnym czerwonym kolorem. Niestety nie jest to naturalny kolor marynaty, a sprawa barwnika, którego do niej się dodaje. Oczywiście, jeśli nie macie czerwonego barwnika, albo nie chcecie używać tego typu wynalazków, wasze mięsko będzie bardziej brązowe niż czerwone, ale na pewno równie smaczne!

Przepis na Char siu – wieprzowina po chińsku znajdziecie poniżej.

Drukuj

Char siu – wieprzowina po chińsku

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny łopatka, karkówka lub polędwiczka wieprzowa

Marynata:

  • ½ szklanki sosu sojowego
  • szklanki sosu hoisin
  • 3 łyżki wina Shaoxing
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • odrobina czerwonego barwnika opcjonalnie

Glazura:

  • 3 łyżki miodu
  • 40 ml pozostałej marynaty

Przepis

Dzień przed podaniem:

  • Przygotować marynatę. Do miski dodać sos sojowy, sos hoisin, wino Shaoxing, miód, przyprawę 5 smaków. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i opcjonalnie odrobinę czerwonego barwnika. Całość dobrze wymieszać.
  • Mięso wieprzowe pokroić prostopadle do włókien na podłużne, wysokie kawałki o szerokości ok. 7 cm. Ja z 1 kg wieprzowiny otrzymuje 5-6 takich kawałków.
  • Mięso włożyć do miski lub woreczka strunowego i zalać marynatą. Wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty marynatą. Odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin (ja marynowałam je przez 24 godziny).

W dniu podania:

  • Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • W piekarniku, ułożyć kratkę do pieczenia, a pod nią blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia (aby łatwiej było sprzątnąć kapiącą marynatę).
  • Kawałki wieprzowiny wyłożyć na kratkę do pieczenia, pozostałą marynatę zachować. Piec przez 15 minut.
  • W międzyczasie przygotować glazurę: w miseczce dobrze wymieszać 3 łyżki miodu z ok. 40 ml marynaty pozostałej z mięsa, do powstania lekko gęstego płynu.
  • Następny etap polega na pieczeniu wieprzowiny i smarowaniu jej 3 razy glazurą. Otworzyć piekarnik i posmarować wieprzowinę przygotowaną glazurą, a następnie piec przez 7 minut.
  • Kolejny raz otworzyć piekarnik, posmarować wieprzowinę glazurą i piec przez kolejne 5 minut.
  • Ostatni raz otworzyć piekarnik i posmarować wieprzowinę glazurą. Piec ostatnie 5-7 minut, do momentu w którym glazura zastygnie na mięsie.
  • Mięso przełożyć na talerz lub deskę i dać mu odpocząć przez 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy kroić mięso na cienkie plasterki. Smacznego!

Wieprzowinę Char Siu można wykorzystać jako dodatek do azjatyckich zup. Doskonalne pasuje do ramenu, czy zupy wonton.