Na moim blogu możecie znaleźć już jeden przepis na Chili con carne. Jednak ponieważ jest to jedno z moich ulubionych dań i przyrządzam je bardzo często w różnych wersjach, dzisiaj przyszedł czas na drugi.
Ten przepis odrobinę różni się od poprzedniego. Ma więcej przypraw, przez co smak tego chili jest bogatszy i jeszcze smaczniejszy. Dodatek gorzkiej czekolady także robi swoje.
Przepis na Chili con carne z gorzką czekoladą znajdziecie poniżej.

Chili con carne z gorzką czekoladą
Porcje 6
Kalorie 306kcal
Składniki
- 450 g chudego mielonego mięsa wołowego 5%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 suszone papryczki chili zależnie od preferencji
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- odrobina ekstraktu ze stewii
- 2 kostki gorzkiej czekolady 80% kakao
- sól pieprz
Przepis
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
- W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę i czosnek i lekko podsmażyć.
- Następnie dodać mielone mięso wołowe i przyprawy: słodką paprykę, oregano, cynamon, kumin, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i podsmażyć.
- Dodać pomidory z puszki, czerwoną fasolę i kukurydzę, pokrojone w kostkę czerwone papryki oraz odrobinę ekstraktu ze stewii (można zastąpić łyżeczką cukru). Wymieszać i gotować przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
- Około 5 minut przed końcem gotowania dodać gorzką czekoladę.
- Garnek zdjąć z ognia i danie porządnie wymieszać.
- Podawać w miseczkach z odrobiną jogurtu naturalnego, zawinięte w tortillę lub w muszlach taco. Smacznego!
Ale bym zjadła…!