Dzisiaj prezentuję sprawdzony niezliczoną ilość razy, klasyczny przepis na placuszki z patelni, inaczej zwane pancakes. Do przygotowania tego typu placuszków potrzebna jest mąka pszenna, jajka, mleko, proszek do pieczenia – podobnie jak w przepisie na zwykłe naleśniki. Ciasto na tego typu placuszki jest jednak dużo bardziej gęste.
Jeśli jesteście zainteresowani podobnymi placuszkami w zdrowej wersji, zapraszam na mój drugi przepis na blogu – Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru. Są one przygotowane bez mąki pszennej i cukru, jednak ciasto jest dużo bardziej delikatne i trzeba uważać, aby się nie rozpadło.
Wracając do klasycznej wersji pancakes, ten przepis naprawdę gwarantuje puszyste placuszki, które można podać z miodem, czekoladą, jogurtem greckim i owocami lub innymi dodatkami. Idealny pomysł na leniwe niedzielne śniadanie, spróbujcie.
Przepis na klasyczne pancakes znajdziecie poniżej.
Klasyczne pancakes
Składniki
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- aromat waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- olej kokosowy
Przepis
- Jajka roztrzepać w miseczce.
- Dodać cukier i aromat waniliowy, sól, proszek do pieczenia oraz mleko. Dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę pszenną i wymieszać do połączenia.
- Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni pod przykryciem na odrobinie oleju kokosowego (po 3 w każdej partii). Przewracać w momencie gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza i będzie on bez problemu przesuwał się po patelni (około 1-2 minut). Następnie odwrócić i smażyć mniej niż minutę na drugiej stronie.
- Z przepisu wychodzi około 16 niedużych placuszków - porcja dla 2 osób.
- Podawać z jogurtem, miodem i świeżymi owocami, można też polać czekoladą. Smacznego!