Ta zupa krem z batata z curry i krewetkami to absolutny hit. Jeśli lubicie dania azjatyckie, lekko słodkie i treściwe kremy, to będzie to coś dla was. Zupa ta jest bardzo szybka do przygotowania – dosłownie w mniej niż 30 minut możecie cieszyć się już z jedzenia. Wyobraźcie sobie aksamitne połączenie słodkich batatów z tłustym mlekiem kokosowym, aromatyczną czerwoną pastą curry i sosem rybnym dla dodania głębi smaku i efektu 'umami’. Wszystko to z dodatkiem chrupiących krewetek i orzechów (na zdjęciu płatki migdałów, ale polecam również siekane orzechy ziemne).
Krem z batata z curry i krewetkami – przepis znajdziecie poniżej.
Krem z batata z curry i krewetkami
Porcje 5
Składniki
- 1 kg batatów
- 200 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki soli lub do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry ewentualnie 1/2 łyżeczki dobrej przyprawy curry w proszku
- 15 surowych krewetek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
- płatki migdałów lub orzeszki ziemne
- kolendra opcjonalnie
Przepis
- Bataty obrać i pokroić w małą kostkę.
- Przełożyć do garnka i zalać wodą tylko do poziomu przykrycia batatów.
- Gotować do miękkości przez około 15 minut.
- Następnie odlać nadmiar wody i zmiksować zupę na krem.
- Dodać mleko kokosowe i pastę curry i wymieszać do połączenia. Jeśli krem jest zbyt gęsty - dolać odrobinę wody.
- Gotować jeszcze 5 minut, doprawić sosem rybnym, solą i pieprzem do smaku.
- Krewetki dokładnie osuszyć, a następnie posypać solą, pieprzem i odrobiną skrobi ziemniaczanej. Smażyć na patelni przez ok. 1,5 minuty na każdej stronie.
- Zupę przelać do misek, na wierzch położyć podsmażone krewetki, posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami ziemnymi. Opcjonalnie dodać świeżą kolendrę. Smacznego!