Kurczak z orzechami nerkowca po tajsku to absolutny hit. Danie to ma chińskie korzenie, jednak znajdziecie je niemal w każdej restauracji w Tajlandii. Przyjęło się tak bardzo, że możnaby powiedzieć, że jest to tajski klasyk. Podczas mojego pobytu w Tajlandii jadłam je bardzo wiele razy i myślę, że jest to bardzo fajna potrawa, która zasmakuje nawet osobom, które zaczynają swoją przygodę z azjatyckimi smakami. Całość przygotujecie w mniej niż 30 minut, więc jest to idealny pomysł na szybki lunch lub kolację po zapracowanym dniu. Jeśli lubicie ostre – koniecznie dodajcie więcej papryczki chili lub oleju chili.
Przepis na kurczaka z orzechami nerkowca po tajsku znajdziecie poniżej.
Kurczak z orzechami nerkowca po tajsku
Porcje 4
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- sól pieprz, sok z połowy limonki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1/2 papryczki chili
- szczypiorek
- olej do smażenia
Sos
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przepis
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę.
- Przyprawić solą i pieprzem, polać sokiem z wyciśniętej limonki, posypać skrobią ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka często mieszając przez około 5-6 minut, do momentu w którym nie będzie surowy. Przełożyć do miski.
- Na patelnie wrzucić orzechy nerkowca i podsmażyć, aż będą miały lekko złocisty kolor. Przełożyć z patelni do osobnego naczynia.
- Cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić w duże kawałki.
- W szklance wymieszać składniki na sos: sos ostrygowy, sos sojowy, pieprz, cukier. Dodać ⅓ szklanki wody.
- Na patelnie wlać odrobine oleju i podsmażyć na niej cebule z czosnkiem. Dodać papryczkę chili.
- Na patelnie wlać sos ze szklanki i dodać skrobię ziemniaczaną. Podsmażać aż sos zgęstnieje ciągle mieszając.
- Następnie dodać podsmażonego kurczaka, orzechy nerkowca, pokrojona paprykę i szczypiorek. Wymieszać do połączenia i smażyć jeszcze przez minutę.
- Podawać z ryżem jaśminowym. Smacznego!