Dzisiaj na blogu publikuję przepis na wietnamski makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku. To danie to zdrowa miska pełna przysmaków. Leciutki makaron vermicelli, średnio wysmażony delikatny antrykot wołowy, chrupiące słupki marchwi i ogórka, kiełki fasoli mung oraz aromatyczna kolendra i mięta. Wszystko skąpane w bardzo intensywnym słodkim sosie na bazie sosu rybnego i cukru. Tego typu 'noodle bowl’ można dowolnie modyfikować. W przepisie zamieszczam taką podstawową, najbardziej popularną wersję, jednak tak naprawdę możecie dowolnie zmieniać składniki. Na zdjęciu poniżej znajduje się taki noodle bowl z grzybami shitake, jednak bez kiełków fasoli mung (bo akurat nie mogłam ich nigdzie dostać) i wyszedł też super! Tego typu danie przygotowuje się bardzo szybko, jest to też idealny pomysł na zdrowy lunch do pracy.
Przepis na makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku znajdziecie poniżej.
Makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku
Składniki
- 1 opakowanie makaronu vermicelli
- 200 g wołowiny antrykot, stek minutowy
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- świeża kolendra
- świeża mięta
- kiełki fasoli mung
- 1 limonka
- sól pieprz
- orzechy ziemne prażone i solone
Sos
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka oleju chili
Przepis
- Makaron vermicelli ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wołowinę wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. Posypać solą i smażyć na 2 łyżkach oleju na dobrze rozgrzanej patelni przez 3 minuty z jednej strony (zależnie od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia), obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na osobny talerz i dać mięsu odpocząć przez ok. 10 minut. Pokroić na drobne paseczki.
- Marchewkę i ogórek pokroić w cienkie słupki.
- W misce układać kolejno: makaron vermicelli, słupki marchewki, słupki ogórka, wołowinę, kiełki fasoli mung.
Przygotować sos:
- W małym rondelku rozgrzać olej chili i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sos rybny, sok z limonki i 2 łyżki wody.
- Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze 2 minuty.
- Przygotowane wcześniej składniki w miskach polać przygotowanym sosem.
- Posypać posiekaną świeżą kolendrą i miętą, posiekanymi orzechami ziemnymi, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!