Dzisiaj na blogu publikuję przepis na wietnamski makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku. To danie to zdrowa miska pełna przysmaków. Leciutki makaron vermicelli, średnio wysmażony delikatny antrykot wołowy, chrupiące słupki marchwi i ogórka, kiełki fasoli mung oraz aromatyczna kolendra i mięta. Wszystko skąpane w bardzo intensywnym słodkim sosie na bazie sosu rybnego i cukru. Tego typu ‘noodle bowl’ można dowolnie modyfikować. W przepisie zamieszczam taką podstawową, najbardziej popularną wersję, jednak tak naprawdę możecie dowolnie zmieniać składniki. Na zdjęciu poniżej znajduje się taki noodle bowl z grzybami shitake, jednak bez kiełków fasoli mung (bo akurat nie mogłam ich nigdzie dostać) i wyszedł też super! Tego typu danie przygotowuje się bardzo szybko, jest to też idealny pomysł na zdrowy lunch do pracy.

Przepis na makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku znajdziecie poniżej.


Makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu vermicelli
  • 200 g wołowiny (antrykot, stek minutowy)
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • kiełki fasoli mung
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • orzechy ziemne prażone i solone
Sos
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju chili
Przygotowanie
  1. Makaron vermicelli ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wołowinę wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. Posypać solą i smażyć na 2 łyżkach oleju na dobrze rozgrzanej patelni przez 3 minuty z jednej strony (zależnie od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia), obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na osobny talerz i dać mięsu odpocząć przez ok. 10 minut. Pokroić na drobne paseczki.
  3. Marchewkę i ogórek pokroić w cienkie słupki.
  4. W misce układać kolejno: makaron vermicelli, słupki marchewki, słupki ogórka, wołowinę, kiełki fasoli mung.
Przygotować sos:
  1. W małym rondelku rozgrzać olej chili i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sos rybny, sok z limonki i 2 łyżki wody.
  2. Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze 2 minuty.
  3. Przygotowane wcześniej składniki w miskach polać przygotowanym sosem.
  4. Posypać posiekaną świeżą kolendrą i miętą, posiekanymi orzechami ziemnymi, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!