Prosta sałatka idealna na grilla lub letnie przyjęcie. Czas przygotowania wynosi zaledwie 5 minut. Pomidory z dodatkiem sosu balsamicznego to pyszne połączenie.
W końcu, w końcu, w końcu… W Kopenhadze zrobiło się ciepło. Wczoraj, czyli 1 lipca pierwszy raz w tym roku wyszłam z domu bez kurtki. Dobrze w końcu cieszyć się latem i nie oglądać wiecznej jesieni za oknem 🙂
Sałatka z pomidorami, kaparami i szpinakiem
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 4
Składniki
Sałatka
- 4 garści szpinaków
- 5 pomidorów
- ¼ czerwonej cebuli
- 2 łyżki kaparów
Sos balsamiczny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
- Szpinak umyć i osuszyć, pomidory pokroić ćwiartki, cebulę w piórka.
- Przygotowane składniki wymieszać w misce i dodać kapary.
- Do szklanki wlać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i bardzo dobrze wymieszać z łyżeczką miodu.
- Sałatkę polać sosem balsamicznym. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 250 g Kalorie: 112 kcal Tłuszcze: 7,4 g Węglowodany: 11,8 g Błonnik: 3,3 g Białko: 2,7 g