Bardzo proste danie, polegające w zasadzie tylko i wyłącznie na wrzuceniu składników do garnka i gotowaniu przez dość długi czas 🙂

Jedno z moich ulubionych dań i przepis sprawdzony milion razy, który zawsze ląduje na moim stole, gdy nie mam pomysłu na obiad.

Chili con carne zawinięte w pełnoziarnistą tortillę z jogurtem naturalnym w towarzystwie sałaty lodowej – pycha!

Chili con carne

Chili con carne
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili (zależnie od preferencji)
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • ewentualnie cukier lub stewia do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
  2. Dodać mięso mielone i wymieszać je z przyprawami: ostrą papryką, słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Podsmażyć.
  3. Dodać pomidory krojone, czerwoną fasolę i kukurydzę konserwową. Gotować na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. I gotować minimum 20 minut.
  5. Chili powinno być dobrze doprawione, lekko słodkie (przez kukurydzę i paprykę) można jednak dosłodzić je odrobiną cukru lub stewii.
  6. Podawać z sałatą lodową zawinięte w pełnoziarnistą tortillę.
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 490 g Kalorie: 315 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 38,5 g Błonnik: 8,9 g Białko: 29,3 g