Od moich wakacji na Sri Lance minęło już dużo czasu, jednak dopiero teraz udało mi się spróbować przyrządzić jedną z potraw, które tam odkryłam. Mowa o lankijskim Dhal Curry, czyli curry z soczewicą i mlekiem kokosowym. Z wakacji przywiozłam cały zapas liści curry, nasion musztardy oraz kuminu, które czekały sobie grzecznie na mnie w Polsce, ponieważ zapomniałam zabrać ich do Danii w sierpniu i udało mi się to dopiero teraz.

Dzisiaj w końcu nadarzyła się okazja by te niecodzienne składniki wypróbować. Mając w pamięci smak Dhal Curry, poszperałam trochę w internecie by sprawdzić jak inni ludzie je przyrządzają, a następnie zabrałam się do roboty. Efekt? Curry jest przepyszne. Należy pamiętać jednak, że nie jest to danie które można dowolnie modyfikować – po zmianie proporcji lub pominięciu niektórych przypraw to nie będzie już „to”. Dlatego zachęcam Was żeby przed przygotowaniem przejść się do sklepu i skompletować wszystkie potrzebne składniki 🙂

Do dzieła! Przepis na Curry z soczewicą (Dhal Curry) znajdziecie poniżej.

Curry z soczewicą (Dhal Curry)

Dhal Curry
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 1 szklanka czerwonej lub żółtej soczewicy (200 g)
  • 1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 pomidory
  • 3 suszone papryczki chili
  • garść liści curry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • ½ łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Olej kokosowy lub masło ghee rozgrzać w garnku.
  2. Dodać połamane suszone papryczki chili, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.
  3. Dodać przyprawy: ziarna gorczycy, kurkumę, kumin, kozieradkę, asafetydę. Całość wymieszać i podsmażyć przez około 5 minut.
  4. Dodać 1 szklankę soczewicy i zalać 2 szklankami wody. Dodać liście curry oraz pomidory pokrojone w kostkę. Całość wymieszać.
  5. Gotować około 30 minut, do momentu gdy soczewica będzie miękka, od czasu do czasu mieszając i dolewając odpowiednią ilość wody.
  6. Dodać mleko kokosowe oraz cukier i gotować kolejne 5-10 minut.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać z ryżem basmati, tradycyjnymi string hopperami lub plackami roti. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 340 g (porcja) Kalorie: 394 kcal Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 47,3 g Błonnik: 1,7 g Białko: 13,7 g

przyprawyCurry z soczewicą (Dhal Curry)