Jeśli już słodkości, to muszą być w miarę zdrowe. Taką ostatnimi czasy mam zasadę 🙂

Dzisiaj na blogu ląduje przepis na przepyszną Tartę z malinami zgodną z zasadami diety paleo!

Chrupiąca tarta z migdałów, wiórków kokosowych i daktyli z przepysznym nadzieniem z bitej śmietanki kokosowej i malin. Niebo w gębie 🙂 Standardowo – bez grama mąki ani białego cukru.

Ostatnio zorientowałam się, że na moim blogu pełno jest tego typu łakoci. Chyba coś w tym jest – największą frajdę sprawia mi eksperymentowanie ze zdrowymi składnikami i zamienianie ich w przepyszne desery. Poza tym, takie słodkie obiekty najfajniej jest fotografować!

Pamiętajcie, że do tego przepisu potrzebne jest schłodzone mleko kokosowe, najlepiej przez noc w lodówce. Samo wykonanie nie powinno przysporzyć większych trudności 🙂

Przejdźmy w końcu do przepisu. Paleo tarta z malinami poniżej! 🙂

tarta z malinami paleo przepis

Tarta z malinami paleo
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 8-10
 
Składniki
Spód
  • 1 szklanka migdałów (200 g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (120 g)
  • 6 daktyli (50 g)
  • 3 łyżki kakao (ok. 25g)
  • 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
Krem kokosowy
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • odrobina aromatu lub ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
  • mrożone lub świeże maliny
Przygotowanie
  1. Przygotować spód tarty: w blenderze zmiksować na bardzo drobno migdały, wiórki kokosowe, daktyle kakao, olej kokosowy i miód. Powinniśmy otrzymać gładką, lekko klejącą kruchą masę.
  2. Otrzymaną kruchą masą wyłożyć natłuszczoną formę do tarty.
  3. Piec około 10 minut w 180 C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
  4. W międzyczasie przygotować krem kokosowy.
  5. Otworzyć schłodzone mleko kokosowe i wybrać tylko zwartą masę pozostawiając w puszce płynną wodę kokosową (można jej użyć później do smoothie albo deserów).
  6. Zwartą masę przełożyć do miski i ubijać jak bitą śmietanę przez maksymalnie 5 minut.
  7. Efekty tego jak bardzo uda nam się ubić mleko kokosowe zależą od rodzaju i marki mleka (powinno być z jak największą zawartością tłuszczu).
  8. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt lub aromat waniliowy oraz ekstrakt ze stewii.
  9. Krem kokosowy wyłożyć na ostudzony spód tarty.
  10. Na wierzchu ułożyć mrożone lub świeże maliny.
  11. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 100 g Kalorie: 284 kcal Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 15,6 g Błonnik: 5,8 g Białko: 5,2 g

tarta z malinami paleo przepis