Dzisiaj przepis na Czerwone curry z krewetkami. Pyszne danie na bazie czerwonej pasty curry z dodatkiem ziemniaków, marchwi, zielonego groszku, groszku cukrowego oraz pak choi. Do przygotowania w nieco ponad 30 minut.
Przepis na Czerwone curry z krewetkami znajdziecie poniżej.
Czerwone curry z krewetkami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 6
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki czerwonej pasty curry (wg. instrukcji na opakowaniu)
- 400 g krewetek black tiger
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- szklanka groszku
- 100 g groszku cukrowego
- 2 główki kapusty pak choi
- 4 plasterki imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- sól, pieprz
- świeża kolendra
- orzechy nerkowca
Przygotowanie
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Kapustę pak choi pokroić na kawałki.
- Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać czerwoną pastę curry, imbir, trawę cytrynową i zagotować.
- Dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20-25 minut.
- Dodać pokrojoną kapustę pak choi, groszek, groszek cukrowy oraz krewetki black tiger.
- Gotować około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ryżem basmati, posiekaną świeżą kolendrą i orzechami nerkowca. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 285 g Kalorie: 298 kcal Tłuszcze: 13,4 g Węglowodany: 28,1 g Błonnik: 4,9 g Białko: 21 g
Polecane patelnie typu wok
