Dzisiaj przepis na Czerwone curry z krewetkami. Pyszne danie na bazie czerwonej pasty curry z dodatkiem ziemniaków, marchwi, zielonego groszku, groszku cukrowego oraz pak choi. Do przygotowania w nieco ponad 30 minut.
Przepis na Czerwone curry z krewetkami znajdziecie poniżej.
Czerwone curry z krewetkami
Porcje 6
Kalorie 298kcal
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki czerwonej pasty curry wg. instrukcji na opakowaniu
- 400 g krewetek black tiger
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- szklanka groszku
- 100 g groszku cukrowego
- 2 główki kapusty pak choi
- 4 plasterki imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- sól pieprz
- świeża kolendra
- orzechy nerkowca
Przepis
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Kapustę pak choi pokroić na kawałki.
- Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać czerwoną pastę curry, imbir, trawę cytrynową i zagotować.
- Dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20-25 minut.
- Dodać pokrojoną kapustę pak choi, groszek, groszek cukrowy oraz krewetki black tiger.
- Gotować około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ryżem basmati, posiekaną świeżą kolendrą i orzechami nerkowca. Smacznego!
Ależ to curry fantastycznie wygląda!
O jaką pastę curry chodzi?
Mam z TAO TAO ostrą pastę. Malutki słoiczek 115g. Myślę, że zawartość słoiczka to ok.4-5 łyżek. Ale to będzie nie do zjedzenia..Proszę o wskazówki jaka to ma być pasta. Ewentualnie ile mam dać swojej .
Dziękuję za komentarz. Pasty curry znacznie różnią się od siebie, dlatego napisałam żeby postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używam często czerwonej pasty curry marki Kanokwan i wtedy w daniu ląduje cała saszetka 50g. Najlepiej jest dodać trochę mniej pasty na początku, a następnie dodać troszkę więcej podczas gotowania i próbować 🙂
Wyszło bardzo smaczne! Pasty curry z TAO TAO dałam 2 łyżeczki 🙂 i zamiast krewetek był kurczak. Warzywa gotowane w mleczku kokosowym są tak dobre, że nawet bez krewetek czy kurczaka będą pyszne!
https://uploads.disquscdn.com/images/d07a91730d128574404fe8785711b443ef18d1e0467e1903a5a066d34e8e0883.jpg