Ta potrawa troszkę przypomina Massaman Curry, które było inspiracją do tego przepisu. Zamiast wołowiny jednak użyłam kurczaka i zrezygnowałam z gotowej pasty massaman, przez co ma nieco inny smak. Uwielbiam wszystkie rodzaje curry, ale to jest najlepsze 🙂 Dobrze doprawione, lekko słodkie, w towarzystwie orzeszków ziemnych i świeżej kolendry to po prostu niebooo w gębie 🙂

W przepisie zamiast mleka kokosowego użyłam creamed coconut znalezionego w sklepie i w zasadzie nie bardzo wiem jak się taki składnik nazywa po polsku. Chyba śmietanka kokosowa? Ale nie jestem pewna ;> Jest to bardzo gęsta masa kokosowa, nadająca się do curry jak i różnego rodzaju deserów. W przypadku gdy nie mamy dostępu do takiego składnika, spokojnie można użyć mleka kokosowego.

Przepis na moją wersję Massaman Curry z Kurczakiem poniżej.

Massaman Curry

Moje Ulubione Curry
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • czerwona papryczka chili bez pestek
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 suszone liście limonki kaffir
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól himalajska
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej creamed coconut lub 1 puszka mleka kokosowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
Przygotowanie
  1. W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy.
  2. Papryczkę chili pokroić na kawałeczki, imbir obrać i pokroić w plastry, trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić curry, słodką papryką i solą.
  4. Chili, imbir, trawę cytrynową i liście limonki kaffir wrzucić na patelnie i podsmażyć wraz z kurczakiem i cebulą.
  5. Dodać mleko kokosowe lub creamed coconut i wymieszać.
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, czerwoną paprykę w większa kostkę. Dodać na patelnie.
  7. W przypadku creamed coconut curry zalać niewielką ilością wody, tak aby przykryła mięso, jeśli używamy mleka kokosowego, nie trzeba wody dodawać.
  8. Dodać cukier palmowy oraz sos rybny i gotować około 30 minut.
  9. Podawać ze świeżą kolendrą, orzeszkami ziemnymi i ryżem basmati.
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 410 g Kalorie: 500 kcal Tłuszcze: 27,6 g Węglowodany: 32,7 g Błonnik: 2,9 g Białko: 31,9 g

 

Polecane patelnie typu wok